Julkaistu

Verstaiden vastaisku!

Isku keskittää. Tuotanto Virosta siirretään Lahteen.

Suomenmaa, 13.5.2016.

Suomenmaa-lehdessä oli artikkeli siitä, miten monet suomalaiset valmistajat ovat palauttamassa tai jo palauttaneet valmistuksen ulkomailta takaisin Suomeen; Helkaman polkupyörät, Biolanin ravinteet ja Turun Sinappi. Samaan ratkaisuun on päätynyt myös huonekalutehdas Isku. Isku on tekemässä tehtaallaan täysremontin, mikä kääntää noin 55000 neliön tehtaan lähes ylösalaisin. Lokalisaatio on nousemassa globalisaatiota vastaan.  Kotimaisuus on nosteessa. Suomalaisuuden mielikuva ja korkea laatu merkitsevät paljon. Suomessa riittää osaamista vaikeampienkin asioiden tekemiseen, menetelmät ovat ketterät ja älykkäät.

Tehtaiden lähtö Suomesta ulkomaille on vaikuttanut pysyvältä ilmiöltä, mutta 2010-luvulla moni yritys on tullut takaisin. Muuttoliikkeen kääntymiselle on mahdoton sanoa yleispätevää syytä, sillä yritysten motiivit lähteä ja palata ovat niin erilaiset. Työvoimakustannukset ovat voineet olla syy siirtyä ulkomaille. Sitten on tullut yllätyksiä, eikä kaikki ole mennyt niin kuin on odotettu.

Logistiikkaan, siis kuljetuksiin, uppoava raha oli Iskulle yksi merkittävä syy ulkomailta vetäytymiseen. Iskun toimitusjohtaja toteaa: ”Kun on tämänkokoinen liikevaihto, ei ole mitään järkeä tehdä useassa tehtaassa.” Iskun liikevaihto on 135 miljoonaa. Tuotantojohtaja jatkaa: ”Nyt pystytään takaamaan asiakkaille lyhyt toimitusaika.” Asiakkaiden, tuotekehityksen, hankinnan ja tuotannon keskinäinen läheisyys parantaa huomattavasti kaikkea tekemistä.

Toimitusjohtaja Tiitinen toteaa artikkelissa myös: ”Kaikkien yritysten pitää nyt katsoa Suomen etua. Ei kaikessa voi katsoa euroja. Muuten ei tehdä kokonaisuuden kannalta oikeita ja viisaita päätöksiä. Olemme tietoisesti vetäneet viime aikojen päätöksissä Suomen suuntaan.”

Vaikka Isku valmistaa huonekalunsa Lahdessa, työtä riittää muuallekin Suomeen. Suomen suurimmaksi sohvatehtaaksi todettu verstas kerää komponenttinsa ympäri Suomea. Kouvolasta tulee vaahtomuovi, vanu tuodaan Kankaanpäästä, selkätyynyt Jalasjärveltä ja kangas Lapualta.

Mielenkiintoinen artikkeli luo uskoa suomalaiseen huonekaluteollisuuteen ja sen mahdollisuuksiin niin kotimassa kuin maailmallakin. Nyt pienempienkin valmistajien kannattaisi olla aktiivisia. Suosittelen koko artikkelin lukemista, artikkeli löytyy Suomenmaa-lehden numerosta 13.5.2016.

Heikki Ahola